Opstart A-kwadraat Hoogstraten: “Doel wordt bereikt om mensen werk te bieden in eigen regio.”

25 november 2022 - Begin oktober 2022 ging de productie van start in onze nieuwe hal in Hoogstraten. Na enkele weken draait het team vlot en zien we de meerwaarde op onze twee doelen: jobmogelijkheden creëren in de Noorderkempen en ondernemingen in en rond Hoogstraten ondersteunen met onze dienstverlening.

Wim Breugelmans werkt bijna 25 jaar bij A-kwadraat. Hij houdt van pionierswerk en woont zelf in de regio, dat maakte van hem de geknipte persoon om de productie in Hoogstraten op te starten. Wim: “Begin vorige maand kwamen we toe in een lege hal, het bouwstof hing zelfs nog op de stalen kolommen. Dan zijn we beginnen zoeken naar een handige opstelling. De tafels zijn ondertussen al een paar keer verzet, maar ik denk dat we nu op de goeie weg zijn.”

Op dit moment zijn een dozijn mensen aan de slag in de productiehal in De Kluis, een nieuwe industriezone die door IOK en stad Hoogstraten op een duurzame manier werd ingericht. Ook het team dat op locatie werkt bij VOS Logistics, vertrekt ’s morgens vanuit de nieuwe stek. En er is uitwisseling met het locatieteam van Kela, bijvoorbeeld om afwezigheden op te vangen.

Sorteren, assembleren, verpakken

De Hoogstraatse vestiging focust vandaag op manueel assemblage- en verpakkingswerk. Wim: “In de voormiddag doen we voornamelijk sorteerwerk in opdracht van CM. Verder hebben we diverse taken, om pieken op te vangen voor onze Turnhoutse afdeling, maar ook – en hopelijk meer en meer – voeren we orders uit voor bedrijven in de buurt, nu bijvoorbeeld al voor RKW Hyplast en CleanLease.”

Woonwerkverkeer beperken

Wim: “Het was de bedoeling om werk te bieden aan mensen in de regio. Vandaag staan hier dertien fietsen geparkeerd, dat is het beste bewijs dat het doel bereikt wordt. Persoonlijk ben ik er ook op vooruitgegaan: ik kom met de fiets en spaar per rit een kwartiertje uit.”

Medewerkers uit de Noorderkempen zijn vaak afhankelijk van busverbindingen om bij A-kwadraat in Turnhout te komen werken. Bij de opstart van de vestiging in Hoogstraten werd aan die mensen voorgesteld om van werkplek te veranderen. Wim: “Sommigen zijn in Turnhout gebleven, bijvoorbeeld omdat ze daar met een goeie groep collega’s werkten. Dan is afscheid nemen niet gemakkelijk, dat heb ik ook ervaren als ik het team in Turnhout achterliet. Toen zijn veel tranen gevloeid.”

Anderen hebben wel mee de overstap gemaakt. Sabine Hoevenaers, al twintig jaar bij A-kwadraat, is tevreden: “Toen ik in Turnhout werkte, vertrok ik om 6:15 en was ik om 18:30 thuis. Nu vertrek ik ’s morgens bijna een uur later met de fiets vanuit Minderhout, en ben ik om 17:00 thuis. Ik heb er een hele avond bijgekregen. We vertrekken na het werk met vijf mensen die naar dezelfde kant moeten. Een voor een draait er iemand af en de rest fietst voort.”

Voor Sabine valt de overstap mee: “Ik heb van de personeelsdienst de vraag gekregen om te verhuizen. Daarna ben ik met mijn dochter het gebouw eens komen bekijken. Eerst durfde ik niet goed, want ik heb ooit een foutje gemaakt in het sorteerwerk. Maar ik heb het wel gedaan omdat het dichter bij huis is. Als ik niet zeker ben waar iets moet, dan vraag ik het aan Wim. Dan lukt het wel.”

Want to work together?