Vijf EFQM-sterren voor integrale kwaliteit!

9 februari 2024 - A-kwadraat heeft binnen het EFQM-kwaliteitslabel een vijfde ster behaald. EFQM staat voor European Foundation for Quality Management, een wereldwijd erkend managementkader dat organisaties ondersteunt bij het beheren van verandering en het verbeteren van prestaties.

In januari werd ons bedrijf drie dagen lang op de rooster gelegd door twee assessoren van Xelyo, het voormalige Vlaams Centrum voor Kwaliteit. Er werden meer dan 130 documenten doorgenomen en meer dan 20 interviews en focusgroepen met medewerkers gehouden.

Versterkend vanuit missie

En het resultaat mag er zijn: het eindverslag looft onder andere
• de manier waarop we professioneel en betrokken vanuit onze missie werken,
• ons grote leer- en aanpassingsvermogen,
• de doorlopende stroom van verbeteringen dankzij direct op onze missie gerichte performance indicatoren,
• en onze inventieve en oplossingsgerichte mentaliteit.

Uit het rapport: “A-kwadraat levert op een uiterst professionele manier services aan haar klanten. Tegelijk is het een organisatie die een ontroerend groot oog heeft voor de zwakkere in de samenleving. Het meest opmerkelijke is dat dat niet een balans is tussen twee aspecten, maar dat A-kwadraat erin slaagt deze aspecten juist elkaar te laten versterken geheel in lijn met zijn missie.”

Verbeterpotentieel

EFQM is een van de moeilijkste, maar wereldwijd ook meest gebruikte modellen voor integrale kwaliteitszorg: het geeft een beeld van de sterke punten en de verbeterpunten van een organisatie.

De assessoren zien als verbeterpotentieel onder meer
• nog meer doorgedreven marketing en sales,
• een systematische koppeling op tactisch niveau tussen strategie en operaties,
• bewust beheer van kennis die al of (nog) niet in huis is,
• en waakzaamheid voor de impact van complexe systemen op wendbaarheid.

Duurzame waarde

A-kwadraat werd begin 2021 voor de eerste keer grondig doorgelicht volgens het EFQM-model. Het resultaat was een goed rapport met vier sterren. Met het nieuwe assessment komt daar een vijfde ster bij.

Jan Boeckx, algemeen directeur van A-kwadraat: “Met deze score bevinden we ons wereldwijd in het bovenste kwartiel, en daar zijn we ook trots op. Maar het gaat er ons niet om ‘de beste’ te zijn. We gaan in de eerste plaats voor duurzame waardecreatie. Daarin willen we het steeds beter blijven doen. EFQM daagt ons daarin uit. De vijf sterren bevestigen dat het mogelijk is om onze duurzame ambitie hand in hand te laten gaan met doorgedreven kwaliteit.”