Pidpa is de nieuwe ambassadeur van de maatwerkbedrijven.

15 november 2023 - Groep Maatwerk, de koepel die de Vlaamse maatwerkbedrijven vertegenwoordigt, benoemt Pidpa - Antwerps integraal waterbedrijf - tot ‘ambassadeur van het jaar’. Meteen de allereerste keer dat een opdrachthoudende vereniging (intercomnunale) - die bovendien samenwerkt met meerdere maatwerkbedrijven, verspreid over de provincie - het tot ambassadeur schopt.

Telenet. TVH. JBC. Tiense Suiker. Tupperware. Janssen Pharmaceutica. Picanol Group. Allemaal bedrijven die structureel samenwerken met een maatwerkbedrijf… en daar bijzonder tevreden over zijn. Sinds 2012 duidt Groep Maatwerk jaarlijks een ‘ambassadeur van het jaar’ aan: een organisatie die de positieve gevolgen van een samenwerking met de maatwerkbedrijven in de kijker zet. Hierbij benadrukken ze dat maatwerkbedrijven betrouwbare partners zijn die flexibel inspelen op hun noden en kwaliteit hoog in het vaandel dragen.

Een diversiteit aan activiteiten

Dit jaar valt de eer te beurt aan Pidpa. Dit waterbedrijf werkt al een heel aantal jaren met meerdere maatwerkbedrijven. “Maatwerkbedrijven voeren diverse taken voor ons uit, gaande van het groenonderhoud aan onze gebouwen, het onderhoud van grachten, maar ook het onderhoud van hydranten”, vertelt Eddy Troosters, CEO van Pidpa. “Het is die diversiteit aan mogelijkheden die we met ons ambassadeurschap onder de aandacht willen brengen. Want zelfs traditionele partners van de maatwerkbedrijven, zoals gemeentes, kennen niet altijd alle activiteiten die maatwerkbedrijven uitvoeren. Bovendien zijn wij onder de indruk van de manier waarop de maatwerkbedrijven ons ‘ontzorgen’. Zij denken met ons mee over de best mogelijke manier om taken te organiseren en helpen ons op die manier onze werkprocessen te optimaliseren. Ook dat aspect willen we met het ambassadeurschap onder de aandacht brengen.”

Het ambassadeurschap

Als intercommunale biedt Pidpa de mogelijkheid om weer andere mogelijkheden van de sector onder de aandacht te brengen bij een ander doelpubliek (de vorige ambassadeurs waren immers allemaal reguliere bedrijven). Jan Boeckx, algemeen directeur A-kwadraat en voorzitter Maatwerkt (federatie van Antwerpse maatwerkbedrijven): “De gedachte leeft nog te veel dat een samenwerking met een maatwerkbedrijf enkel is weggelegd voor grote bedrijven. Terwijl elke organisatie wel werk liggen heeft dat kan uitbesteed worden aan een maatwerkbedrijf – zodat de eigen mensen zich kunnen focussen op de kerntaken. Wij delen complexe opdrachten op in repetitieve deeltaken, zodat onze maatwerkers het werk makkelijk kunnen uitvoeren. Dat kan net zo goed voor een gemeente als voor een multinational. Wij zijn blij dat Pidpa die boodschap nu ook mee gaat uitdragen."

Vurige ambassadeur

Pidpa draagt deze boodschap het komende jaar actief uit. “Wij willen organisaties in het algemeen en gemeentes in het bijzonder aansporen om te gaan samenwerken met een maatwerkbedrijf – of om de samenwerking nog verder uit te breiden dan het traditionele groenonderhoud, dat al wel vaak uitbesteed wordt”, legt Eddy Troosters vol vuur uit.