Duurzaam werken maakt de taart groter.

19 februari 2024 - Erkenning is een raar beestje. Als je het nastreeft, is de kans groot dat je je doel voorbijschiet. Maar op je pad blijven zonder een vorm van erkenning is niet eenvoudig. Hoe houd je de eigen blik op het werk helder? Dat punt aan de horizon in de verrekijker?

De missie van A-kwadraat is de werkzaamheidsgraad van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de regio verhogen, en inzetten op medewerkersgeluk.

Het is onze overtuiging dat die opdracht duurzaam invullen de enige manier is. En met ‘duurzaam’ bedoel ik: met de belangen van de aanstormende en toekomstige generaties voor ogen. We lenen tijd, ruimte en middelen van hen. Dat is onze horizon.

Natuurlijk glunderen we van de 5 EFQM-sterren die we recent behaalden. EFQM past ons als een maatpak, het is geen keurslijf. Ten eerste omdat het een organisatie bekijkt als onderdeel van een ecosysteem. Ten tweede omdat het focust op leiderschap en organisatiecultuur. Ten derde omdat het een balans vindt tussen nu en straks. En ten slotte omdat het waardecreatie voor belanghebbenden vooropstelt.

Eigenlijk zijn we hier al sinds onze oprichting in 1964 mee bezig. Bij onze groei van kleine naar grote werkplaats hebben we ons de afgelopen 60 jaar steeds aangepast aan maatschappelijke veranderingen en nieuwe stakeholders. We mogen dus gerust zeggen dat de EFQM-filosofie in ons DNA zit.

Meer nog dan de erkenning echter is voor ons de bevestiging van tel dat duurzaam werken geen of-of-, maar een én-én-verhaal is. Ja, je kunt in je dagelijkse praktijk duurzaam met mensen en middelen omgaan terwijl je bijzonder hoge kwaliteitsnormen hanteert.

Als ons aanbod een taart is, hoeven we die dus niet te verdelen tussen de verschillende belangen en belanghebbenden, tussen nu en straks. Als de ene wat meer krijgt, dan de andere wat minder? Je kunt de taart duurzaam groter maken voor al wie met je werking te maken heeft, vandaag én morgen.

De lichtjes die je deze dagen in onze ogen ziet fonkelen, komen niet alleen van de 5 sterren van onze audit, maar ook van 60 kaarsjes. Dit jaar vieren we met A-kwadraat ons 60-jarige bestaan. Redenen genoeg om te feesten.

En wat ik zeker weet: er zal voldoende taart voor iedereen zijn.

Jan Boeckx