Uitreiking Voka Charter Duurzaam Ondernemen 2023.

8 juni 2023 - Elk jaar wordt het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) uitgereikt aan bedrijven die duurzame acties opzetten. Gewoontegetrouw heeft A-kwadraat een actieplan ingediend en uitgevoerd. Daarvoor werden we beloond als Laureaat van 2023. Tijdens deze cyclus 2022-2023 deden we zestien acties. Daar lichten we er graag enkele van toe.

We willen dat onze activiteiten verder verduurzamen. Eén speerpunt is het volwaardig uitbouwen van circulariteit in onze business. Daarvoor werden er projecten opgezet rond duurzamere verpakkingen in samenwerking met Soudal, hout met een tweede leven en het vermijden van ‘scrapping’ van medische hulpmiddelen.

Een ander speerpunt is onze ecologische voetafdruk. Voor 2022 vond een eerste nulmeting cradle-to-gate plaats. In 2023 gebeurt de meting meer in detail en stappen we in het project 'Carbon footprinting en reductie voor maatwerkbedrijven'. We wachten niet op de resultaten om onze mobiliteit verder te verduurzamen en daarmee onze CO2-uitstoot te verminderen. Daarom werden bijkomende elektrische laadpalen geïnstalleerd, bijkomende elektrische busjes aangekocht, een leaseprogramma opgezet met 100% elektrische bedrijfswagens, een elektrische cargofiets getest voor het vervoer van medicatie naar AZ Turnhout, en een overdekte gesloten fietsenstalling geïnstalleerd bij A-kwadraat 5.

Opleiding en empowerment van onze medewerkers is elk jaar een thema dat verschillende acties verdient. In 2022-2023 gebeurde dat onder meer door het opstarten van een project van CEBUD over minder geldstress en hoe een HR-beleid hieraan kan bijdragen. We bevroegen onze medewerkers rond digitale vaardigheden en organiseerden sessies onder externe begeleiding om hen hierin te versterken. We zetten ook een welzijnsbeleid op, dat leidde onder meer al tot infokiosken in al onze vestigingen en een kwartaalthema dat extra aandacht krijgt in interne communicatie. En we organiseerden fietscontroles en een fietsopleiding om de verkeersveiligheid te verbeteren.

In 2023-2024 zullen we opnieuw van de partij zijn voor het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. We plannen onder meer de voorbereidingen van een feestjaar (60 jaar A-kwadraat!), proeftuinen voor anderstaligen, welzijnsacties rond beweging en gezonde voeding, en de verdere ontwikkeling naar een nieuwe Health- & Food site.