"Vandaag zijn heel wat van onze producten circulair."

10 november 2021 - In onze houtafdeling maken veertig medewerkers massief en half-massief parket, gevel- en buitenhout en halffabricaten zoals traptreden en tafelbladen. Heel wat van deze activiteiten zijn circulair. Onze business unit manager Wood & Green, Roel Proost, vertelde aan WerkVormen (het tijdschrift van Groep Maatwerk) hoe het eraan toe gaat bij A-kwadraat 4 in Gierle.

Roel Proost: “Toen we in 1986 van start gingen met ons houtatelier, produceerden we kerkmeubilair. Dat is vandaag niet bepaald booming business (lacht). Eind jaren 90 zijn we massieve vloerdelen beginnen te produceren. Omwille van de opkomende vloerverwarming zijn we snel overgeschakeld naar meerlagig parket. Ook die markt evolueerde en er kwam veel meerlagig parket uit China. Meer en meer zijn we ons gaan richten op 'specials', bijvoorbeeld het herwerken van grondstoffen en het fabriceren van producten in speciale maten. De nichemarkten dus.

Vandaag zijn heel wat van onze activiteiten circulair. Niet onlogisch, gezien de arbeidsintensieve processen die er vaak bij komen kijken. Wat hebben wij zoal gedaan? De bomen aan de ingang van de Zoo van Antwerpen die gerooid werden, hebben wij samen met een collega-maatwerkbedrijf herwerkt tot broodplankjes die vervolgens aangeboden werden aan de bezoekers van de dierentuin. De gerooide platanen aan de 'knip' aan de Antwerpse Leien hebben we herwerkt tot tafelbladen en meerlagig parket. Sommige klanten vroegen zelfs specifiek om een tafel of vloer te maken van de boom die aan hun huis stond. Een andere circulaire activiteit is het recycleren van bodemwagens uit treinen. Die ‘looks’ kun je niet zomaar kopiëren, dus er wordt veel geld geboden voor authentieke wagonplanken. En het vraagt enorm veel handenarbeid: de nagels eruit halen zonder het hout te beschadigen is een huzarenstukje. Onze medewerkers met een autismespectrumstoornis hebben daarvoor de ideale talenten. Wat soms gezien wordt als een beperking wordt bij ons net een sterkte."

100 jaar oude eikenhouten vloeren

"Hetzelfde doen we met oude vloeren die uit boerderijen of kastelen worden gehaald. Dit materiaal kwam vroeger bij schroothandelaren terecht. Nu komt dit naar ons om te ontnagelen en om te toveren tot parket. Vandaag vind je dus nieuwbouwhuizen met een eikenhouten vloer van meer dan honderd jaar oud. Eikenhout is trouwens een van de weinige natuurlijke rijkdommen in Europa. Eiken groeien niet snel, dus via hergebruik moeten we proberen te maximaliseren wat er is.

Voor een Engelse klant hebben we hout uit de oorlogskantoren van Churchill in Manchester herwerkt tot planken. Voor een start-up uit Brussel maken we tafelbladen van hout dat zij recupereren van gerooide bomen uit het Zoniënwoud. Tot slot herwerken we ook oude Poolse wodkavaten – tonnen van wel 3 meter hoog – tot parket en oude steigerplanken tot meubels.

Daarnaast doen we ook nog wel wat andere circulaire activiteiten. In de houtafdeling verzamelen we ons afvalhout, dat door een andere partij verwerkt wordt tot houtpellets. We maken ook vogelkastjes, die mezen aantrekken (die op hun beurt helpen in de strijd tegen de processierups, aangezien ze tot 200 larven per dag uit de boom eten). Op termijn willen we die kasjes ook recupereren en als een insectenhotel een tweede leven geven."

Want to work together?