"Mijn tijd wordt verdeeld tussen preventief werk, correctief werk en nieuwe projecten."

4 maart 2021 – Leo Quirijnen is technieker bij A-kwadraat. ‘Wij lossen het op’ is een van onze waarden en extra van toepassing op de manier waarop Leo en zijn collega-techniekers werken. Hoe hij zijn job omschrijft? Een beetje van alles wat, veel appreciatie van medewerkers en de gulden middenweg zoeken.

Waar heb jij gewerkt voor je bij A-kwadraat terechtkwam?

Leo: “Eerst heb ik zestien jaar in een fabriek gewerkt. Als technieker moet je daar altijd dezelfde machines uit elkaar halen, repareren en weer in elkaar steken. Voor een paar jaar is dat boeiend, maar daarna had ik het wel gezien. Ik wilde de baan op.

Dan was ik zeven maanden aan de slag bij een bedrijf dat bakkerijmachines verkoopt. Daar was ik dan weer te veel op de baan: ik was altijd van huis en had ook nachtwacht. In 2003 ben ik bij A-kwadraat begonnen en hier ben ik gebleven.”

Waaruit bestaat jouw job?

“Ik zou zeggen dat mijn tijd ongeveer gelijk wordt verdeeld tussen preventief werk, correctief werk en nieuwe projecten.

Preventief werk is het onderhoud dat elk jaar aan het machinepark moet gebeuren. Machines komen bij ons binnen en wij kijken ernaar, zodat het weer een jaar vlot kan draaien. De laatste tijd blijft het preventief werk wat liggen, maar ik hoop dat we snel een nieuwe collega vinden, zodat we weer kunnen bijbenen.

Correctief werk zijn alle problemen die we moeten oplossen. A-kwadraat heeft vier vestigingen en werkt ook op locatie bij klanten. Wij gaan ter plaatse om storingen op te lossen. Ik kom net terug van zo’n locatieklant: er was een riem stuk van een dozensluiter en ik heb een nieuwe riem gestoken en er was wat werk aan de batterij van een van de highlifters.

Nieuwe projecten vind ik het interessantst. Een klant komt met een vraag en wij krijgen de opdracht: ‘maak daar eens iets voor’. Ik vind het plezant om daarover te kunnen nadenken en het ook zelf te maken. Als je iets helemaal zelf kan opbouwen en er dan ook de resultaten van ziet, geeft dat veel voldoening. Het komt niet zo dikwijls voor, maar als er een project is, ben ik daar toch een paar maanden mee bezig.”

Wat is zo’n oplossing waar je trots op bent?

“Soudal heeft een product waarbij handschoenen moeten worden bevestigd in de dop. Wij hebben een machine gemaakt die een beetje lijm in de dop spuit en daarna worden er handmatig handschoenen in geplakt. Op dit moment lopen er ongeveer 60.000 caps per dag van de band. We hebben een oplossing kunnen bieden aan de klant en zittend werk kunnen voorzien voor een deel van onze doelgroep.

Voor ons is het altijd zoeken naar de gulden middenweg tussen automatiseren en de vele handen die we bij A-kwadraat ter beschikking hebben aan het werk houden.”

Kom je vaak in contact met productiemedewerkers van A-kwadraat?

“Wij werken niet rechtstreeks met hen samen, maar we komen overal, dus we zijn bekende gezichten voor de meeste medewerkers. Als ik ergens binnenkom, zegt iedereen goeiedag en regelmatig komen collega’s een babbeltje doen. Bij A-kwadraat zijn mensen heel dankbaar. Als iets goed werkt, laten ze dat ook horen. Dat is niet in elk bedrijf zo en die appreciatie is wel fijn.”

Wat vind je zelf leuk aan je job?

“Wij doen vanalles een beetje. Elektriciteit, mechanica, lassen. Je krijgt hier de kans en de tijd om nieuwe dingen onder de knie te krijgen. Administratie hoort er ook bij, maar dat valt mee: onderhoud en herstellingen worden ingegeven in een programma. We moeten natuurlijk rekening houden met de regels rond voedselveiligheid, dat maakt dat we sommige materialen bijvoorbeeld niet mogen gebruiken.

Elke dag is een verrassing. Soms zijn er boeiende projecten, soms moet je de goot uitkuisen. Het kan natuurlijk niet altijd geweldig zijn. Er zijn wel wat voordelen: veel verlof, dagdienst, droog staan.”

Zin gekregen om Leo’s collega-technieker te worden?
Stel je hier kandidaat.

Want to work together?