Maatwerk voor de zorg.

11 maart 2024 - In 2021 lanceerden we, met steun van Vlaanderen en de Europese Unie, het project ‘Maatwerk voor de zorg’. Dit project houdt verschillende strategische acties in om ons aanbod naar zorgorganisaties te optimaliseren en uit te bouwen. Vandaag kunnen we de eerste resultaten rapporteren.

We onderscheiden vier deelprojecten die er samen voor zorgen dat A-kwadraat een groeisprong maakt in service en infrastructuur voor een sector die kwaliteitsvolle dienstverlening en betrouwbare partnerschappen goed kan gebruiken.

Deelproject 1: een isolator voor steriele bereidingen
A-kwadraat werkt samen met het AZ Turnhout. Het ziekenhuis was vragende partij om een isolator voor steriele bereidingen te huisvesten in het healthcaregebouw van A-kwadraat. In dit deelproject onderzochten we de haalbaarheid van zo’n nieuwe isolator op het vlak van technische voorwaarden, kwaliteitsnormering en operationele impact én realiseerden we de uitvoering.

Deelproject 2: digitalisering van het healthcaremagazijn
Het warehouse management van A-kwadraat had verbeterpotentieel. Heel wat digitale mogelijkheden konden de efficiëntie van de interne magazijnprocessen fundamenteel verbeteren, o.a. een warehouse systeem voor het healthcaremagazijn. In dit deelproject implementeerden we een geschikt softwaresysteem, namelijk Microsoft Dynamics D365, o.a. omwille van de specifieke validatie-mogelijkheid (belangrijk voor healthcare toepassingen).

Deelproject 3: slimme productie-omgevingen voor medische dienstverlening
Industrie 4.0 biedt talloze mogelijkheden. We willen hierin de eerste stappen zetten in de business unit healthcare, vermits hier de hoogste eisen liggen op het vlak van regulering, precisie en controle en fouten de grootste gevolgen kunnen hebben. In dit deelproject identificeerden we de processen waarvoor slimme oplossingen een meerwaarde betekenen, onderzochten we de verschillende oplossingen en zijn we gestart de meest geschikte oplossing ook te implementeren. Wanneer deze implementatie helemaal klaar is, zullen we hier meer in detail over communiceren.

Deelproject 4: voorbereidingen treffen voor een nieuw healthcaregebouw
In 2017 openden we A-kwadraat 3, een gebouw speciaal ontworpen voor healthcare. Op korte tijd zagen we dat deze investering voor extra business zorgde. De sector evolueert snel en de infrastructuur voor hooggereguleerde activiteiten vraagt om constante innovatie. In dit deelproject startten we de voorbereidende studies voor een nieuw healthcaregebouw op, tot en met de voorstudie door een architect. Het is de bedoeling om eind 2026 de eerste spade in de grond te steken.

We zijn de Vlaamse en Europese overheid dankbaar voor de financiële steun en het vertrouwen bij de uitvoering van deze ambitieuze projecten.

Want to work together?