“Er wordt geen onderscheid gemaakt. Een mooi voorbeeld van inclusie.”

Klantencase

Klant: Trappisten van Westmalle

Opdracht: Een product aangepast aan de retailsector

Hans Poels is verantwoordelijk voor de dienst logistiek bij de Brouwerij van Westmalle. Drie jaar geleden kregen ze een vraag van retailklanten die een arbeidsintensieve toevoeging vroeg in hun productieproces. Sindsdien werkt een team van A-kwadraat mee in de brouwerij.

Hoe kwamen jullie erbij om A-kwadraatmedewerkers in jullie productieomgeving in te zetten?
Hans Poels: “Vroeger verkochten we enkel losse flesjes of bakken van ons trappistenbier. Tot we drie jaar geleden van onze retailklanten de vraag kregen om ons bier in clips te verkopen, dat zijn de kartonnen draagverpakkingen waarin vier of zes flesjes worden vastgeklikt. Wij stonden open voor die suggestie, maar we hadden geen ruimte om een extra machine in de bottelarij te integreren. Het alternatief was manueel aanbrengen.

Omdat het aanbrengen van clips een zekere flexibiliteit in de planning vraagt en al onze mensen vast op andere plaatsen staan, zijn we snel beginnen uitkijken naar een externe partner om ons daarbij te helpen.
We hadden al ervaring met andere maatwerkbedrijven en ook in mijn vorige job bij de CM werkte ik samen met A-kwadraat. Al die ervaringen waren positief. Daarom was de keuze snel gemaakt.”

Wat gebeurt er concreet?
“Het bier komt van de bottelarij en gaat naar de rijpingskelder. Daar wordt het drie weken gestockeerd om te rijpen en te hergisten. Daarna worden de clips aangebracht. Vijf medewerkers van A-kwadraat doen dat bij ons ter plaatse."

Hoe werd de samenwerking opgezet?
“Nadat we de vraag hadden gesteld, zijn we gaan kijken in de productiehallen van A-kwadraat om een beeld te krijgen van wat er mogelijk was. Daarna zijn onder meer de business unit manager en de hoofdwerkleider bij ons ter plaatse gekomen om concrete afspraken te maken. In samenspraak hebben we de werklocatie ingericht: een houten podium met rolbaan, twee schaarliften, een labelprinter en scanner, enzovoort. En de begeleiders hebben vooraf een attest heftruck behaald."

Hoe verloopt de interactie met jullie medewerkers?
“De activiteiten zijn tamelijk gescheiden, alleen de heftruckchauffeur rijdt heen en weer. Maar tijdens pauzes of op andere momenten gaat de uitwisseling heel vlot. Er is veel wederzijds respect. We kunnen niet zonder hun hulp. De meeste vaste medewerkers en de begeleiders kennen we goed. Wanneer er attenties zijn met Pasen en Sinterklaas, dan wordt er geen onderscheid gemaakt. Een mooi voorbeeld van inclusie, zou ik zeggen.

A-kwadraat-medewerkers nemen trouwens ook andere taken op waarbij nauwer contact is met onze mensen. Zoals het inpakken van exportdozen, dat wil zeggen dat de flesjes uit de bakken worden gehaald en in dozen worden gezet voor de buitenlandse markt. En er zijn twee mensen van A-kwadraat die meedraaien in de kaasmakerij, zij coaten de kaas en draaien die verschillende keren per dag om. Dat zijn mensen die zonder begeleider, heel autonoom kunnen werken. Die samenwerking en communicatie verloopt probleemloos.”

"Er worden ongeveer 40 palletten per dag van clips voorzien, dat zijn ongeveer 40.000 clips per week. En dat bijna foutloos."

Heeft corona voor een dip gezorgd in de productie?
“Integendeel. De clips worden verkocht in winkels en daar steeg de vraag toen de horecazaken dicht waren. We hebben net extra mensen moeten inzetten.

In het begin van de coronacrisis was er even een onderbreking. A-kwadraat sloot de deuren en kwam ook een paar weken niet op locatie werken. Toen hebben we in de bottelarij met al het personeel een hele dag clips aangebracht. Sindsdien is ons respect alleen nog maar gegroeid.”

Zijn jullie tevreden met de output?
“Na een korte inwerkperiode is de output boven de verwachtingen. Er worden ongeveer 40 palletten per dag van clips voorzien, dat zijn ongeveer 40.000 clips per week. En dat bijna foutloos. In het begin van de samenwerking heeft onze dienst kwaliteitscontrole regelmatig steekproeven gedaan. De clips waren bijna 100% correct aangebracht.”

Wat is voor jou de meerwaarde van een partner als A-kwadraat?
“Betrouwbaarheid en consistentie. De planning wordt goed opgevolgd en het werk gebeurt snel. Er wordt meegedacht wanneer er problemen zijn en er is veel flexibiliteit. Het A-kwadraat-team is inzetbaar voor verschillende taken op verschillende momenten, zo krijgt eigen personeel de mogelijkheid om taken uit te voeren waar anders geen tijd voor is.

Voor ons is ook het sociale en maatschappelijk aspect heel belangrijk als onderdeel van een Trappistenabdij. Dat zit ingebakken in onze manier van werken. De abdij stelt winst maken niet voorop. De monniken willen zinvolle arbeid creëren waarin mensen zich goed voelen en zich kunnen ontplooien. Door de activiteiten van de brouwerij, kaasmakerij en boerderij kunnen ze voorzien in het onderhoud van de eigen en enkele andere abdijen. Er is verder ook nog ruimte om allerlei kleine en grote goede doelen te steunen.”

Heeft u ook versterking nodig in uw productieomgeving?Contacteer Dirk