"Wij zijn samen kunnen groeien"

Klantencase

Klant: Cartamundi

Opdracht: Assembleren en verpakken van verzamelkaarten en spelen

Elly Nooyens werkt al meer dan veertig jaar bij Cartamundi, ze volgt het handwerk op dat gebeurt door maatwerkbedrijven in België, Nederland, Polen en Frankrijk. Al haar hele carrière werkt ze samen met A-kwadraat. Marc Sylverans is verantwoordelijk voor aankoop voor de hele Cartamundi-groep en voor de supply chain van de Turnhoutse vestiging.

Hoe de samenwerking werd opgezet, herinnert niemand zich nog. Het lijkt alsof het nooit anders is geweest.
Elly Nooyens: “We werken al meer dan dertig jaar samen met sociale-economiebedrijven. A-kwadraat is vlakbij ons gevestigd, er zijn dagelijks transporten tussen onze twee bedrijven. Natuurlijk kennen we elkaar ondertussen heel goed, we zijn samen kunnen groeien.”

Marc Sylverans: “Dat klopt. Ik heb dat op verschillende niveaus zien gebeuren. Groeien in professionalisering, er is gaandeweg meer structuur gekomen in de manier van samenwerken, van informatie uitwisselen, van planningen afstemmen. Groeien in competitiviteit, bijvoorbeeld door te investeren in machines en tot meer output te komen. En groeien in aantal medewerkers, vandaag is er bij A-kwadraat meer mankracht beschikbaar voor Cartamundi dan ooit tevoren. Binnen de muren van Cartamundi automatiseren we zo veel mogelijk, en als er handen aan te pas komen, denken wij als eerste partner aan A-kwadraat.”

Wat gebeurt er concreet?
Marc: “Collectables of verzamelkaarten zijn een groeiende markt waarin we ons in Turnhout meer en meer specialiseren. Die producten zijn heel complex om te drukken, en ook bij het assembleren en verpakken komt veel handwerk te pas. Onze klanten willen mooie, opvallende producten en alsmaar meer componenten en complexiteit in de spelen. Daarnaast helpt A-kwadraat ons ook bij bijvoorbeeld het afvullen van displays, speciale verpakkingen, assembleren van gezelschapspelen – van zeer grote oplages tot één stuk voor samples.”

Elly: “Meestal komt er van een collectable reeks om de paar maanden een nieuwe uitgave in de winkels. Elk pakje is anders samengesteld. Omdat spelers zo opgaan in het spel en zeldzame kaarten soms veel geld waard zijn, moeten we veel aandacht geven aan beveiliging en nieuwe kaarten liggen onder embargo. Daarom is het zo belangrijk dat we kunnen rekenen op onze partners.”

Zijn er dan strikte procedures?
Elly: “Zeker. Om het halfuur moet er een controle gebeuren. Wekelijks hebben we een overleg om de planning te bespreken en dagelijks wordt opgevolgd wat en hoeveel stuks er zijn afgewerkt. De vrachtwagens worden geladen bij A-kwadraat en gaan dan rechtstreeks naar onze klanten. Soms rijden er tot tien vrachtwagens per week.

"Binnen de muren van Cartamundi automatiseren we zo veel mogelijk, en als er handen aan te pas komen, denken wij als eerste partner aan A-kwadraat.”

Wat is voor jullie die meerwaarde van een partner als A-kwadraat?
Marc: “Flexibiliteit. Onze aanleveringen volgen de planning niet altijd, toch kunnen we altijd terugvallen op A-kwadraat. Ze lossen dat op door mensen te verschuiven binnen afdelingen, of vlot te schakelen tussen tijdskritisch en niet-tijdskritisch werk. Ze hebben een onverstoorbaarheid om problemen binnen onze supply chain op te vangen. Ze organiseren zichzelf daar continu op, zonder daar misbaar over te maken. Tijdens jaarlijke evaluatiegesprekken worden de aanleveringen altijd aangehaald als verbeterpunt, maar altijd met de glimlach.”

Elly: “Inderdaad. Ook al kunnen we niet op tijd leveren, je merkt nooit aan de telefoon dat ze daar misschien ontevreden over zijn. Ze proberen mee een oplossing te zoeken en dat maakt A-kwadraat een heel betrouwbare partner. Ik vind het ook sterk hoe ze omgaan met hun mensen. Op de een of andere manier zetten ze de juiste mensen op de juiste plaats.”

A-kwadraat zet sterk in op duurzaamheid. Geldt dat ook voor Cartamundi?
Marc: “Zeker. Duurzaamheid is voor ons heel belangrijk en daar vinden we elkaar in.”

Elly: “Plasticvrij verpakken wordt alsmaar belangrijker. Daar komt ook vaak handwerk bij te pas, bijvoorbeeld door lijmstroken aan te brengen of verpakkingen te vouwen. Ook bijvoorbeeld karton met FSC-label.”

Marc: “Voor Cartamundi heeft duurzaamheid verschillende aspecten. Zoals een goede zorg en begeleiding van medewerkers, maar ook materiaalkeuzes in de productie en dichtbij de markt staan – op verschillende continenten. We zouden ervoor kunnen kiezen om handwerk in Polen te laten doen, maar dankzij een partner als A-kwadraat, slagen we erin om dichter bij de markt minder geautomatiseerd producten aan te bieden.”

Leestip: Cartamundi's Good Neighbor Report 2021

Ook manueel verpakkings- en assemblagewerk? Contacteer ons voor een aanbod op maat.Contacteer Staf