AZ Turnhout maakt chemo bij Amival.

26 juni 2019 - In de huidige infrastructuur werd het steeds moeilijker voor de apotheek van AZ Turnhout om de groeiende vraag naar op maat gemaakte chemo bij te benen. De huidige bereidingsruimte uitbreiden was geen optie, gezien de beperkte beschikbare ruimte in het ziekenhuis. Deze uitbreiding zou ook een enorme financiële kost vergen en veel tijd vragen. Amival, al langer gespecialiseerd in het verwerken van producten uit de gezondheidssector, bood de ideale oplossing. Het ziekenhuis huurt voortaan één van onze cleanrooms: een ruimte waar medische en farmaceutische producten in de meest veilige omstandigheden gemaakt kunnen worden.

De verhuis naar een grotere bereidingsruimte zorgt ervoor dat de apotheek de stijgende vraag aan chemobereidingen kan blijven verwerken. De cleanroom van Amival voldoet ook aan de meest recente normen, waardoor het ziekenhuis de lat op vlak van kwaliteit nog hoger kan leggen. “Op campus Sint-Elisabeth hadden we maar één bereidingskast waar we chemo konden maken, in de nieuwe ruimte op Amival beschikken we over twee gloednieuwe isolatoren”, legt hoofdapotheker Annelies Deckers uit. "Deze bieden een nóg hogere veiligheid dan onze huidige infrastructuur, en dit niet alleen voor de patiënt maar ook voor onze bereiders.”

Net als Amival draagt AZ Turnhout duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel. De activiteit van de apotheek in het maatwerkbedrijf Amival past perfect binnen deze visie. Het creëert jobs voor mensen die niet in het reguliere arbeidscircuit terecht kunnen. Zo is er door Amival een fulltime chauffeur aangesteld die zorgt voor het continu transport tussen Amival en het ziekenhuis. De ruimte zal dan weer gepoetst worden door medewerkers van Amival. Het maken van de chemobereidingen blijft een taak van de medewerkers van de apotheek. Dagelijks zullen een viertal medewerkers van AZ Turnhout op Amival aan de chemobereidingen werken. Zij zijn de nieuwe ruimte en toestellen nu al aan het testen door er testbereidingen en niet-dringende chemobereidingen te maken. De handelingen en routines zijn er namelijk iets anders dan wat ze gewend zijn in de apotheek in het ziekenhuis.

“Wij zijn heel tevreden met deze samenwerking”, vertelt Jan Boeckx, algemeen directeur van Amival. “We deden al wel wat labelwerk voor AZ Turnhout, maar dit is toch nog van een andere orde. Niet alleen is dit een mooi voorbeeld van inclusie, waarbij onze medewerkers en die van AZ Turnhout elke dag samenwerken, het is bovendien één van de eerste resultaten van onze strategie van ‘proactieve ontzorging’. Daarmee bedoelen we dat we samen met onze klanten op zoek gaan naar manieren waarop wij hen kunnen helpen om te focussen op hun kerntaken.”

“In de toekomst zal de samenwerking tussen Amival en AZ Turnhout nog groeien”, vult Jo Leysen, gedelegeerd bestuurder van AZ Turnhout aan. “In onze apotheek wordt bijvoorbeeld heel wat medicatie herverpakt omwille van veiligheidsredenen. Dit is iets wat we op termijn ook zouden kunnen doen op Amival.”

Lees hier het artikel dat verscheen in Gazet van Antwerpen en bekijk hier de beelden die RTV maakte.