4 sterren! A-kwadraat behaalt internationaal kwaliteitslabel.

23 april 2021 - EFQM is een wereldwijd kwaliteitsmodel. Het geeft een beeld van de sterke punten en de verbeterpunten van een organisatie. A-kwadraat werd begin 2021 grondig doorgelicht door het VCK (Vlaams Centrum voor Kwaliteit). Het resultaat? Een goed rapport met vier sterren. We zijn de eerste Belgische onderneming die zich ‘recognised by EFQM’ mag noemen sinds het model dit jaar werd vernieuwd.

Total quality

Al in 2019 stelden we onszelf de ambitie om een kwaliteitslabel te halen. Omdat we willen weten waar we staan en continu willen verbeteren. Als maatwerkbedrijf dat actief is in healthcare en voeding, kennen we het belang van kwaliteitssystemen. Bovendien leggen we in ons beleid het accent op stakeholdermanagement, op duurzaamheid en op kwaliteit voor onze doelgroep. We voelden dat we klaar waren om de stap te zetten van een product- en procesgebonden quality assurance-systeem naar total quality.

Twee jaar geleden verplichtte de overheid maatwerkbedrijven bovendien om een erkend kwaliteitslabel te behalen. EFQM is daarvoor een van de moeilijkste, maar wereldwijd ook meest gebruikte modellen. We hebben geen moment getwijfeld: A-kwadraat moest en zou een EFQM-certificering krijgen. We zagen de verplichting als een kans om ons beleid verder te verankeren.

Directeur Jan Boeckx: “EFQM zit ons als gegoten. Het voelt aan als een maatpak en niet als een keurslijf.
Ten eerste omdat het een organisatie bekijkt als onderdeel van een ecosysteem. Ten tweede omdat het focust op leiderschap en organisatiecultuur. Ten derde omdat het een balans vindt tussen nu en straks. En ten slotte omdat het waardecreatie voor belanghebbenden vooropstelt.”

Duurzame waarde creëren

In 2020 zetten we grote stappen vooruit. We implementeerden een nieuw kwaliteitssysteem, hertekenden onze processen en overlegstructuren. Allemaal om ervoor te zorgen dat onze bestaansreden en strategie (waarom we het doen) optimaal worden ingevuld (hoe we dingen doen) en bijdragen tot verwezenlijkingen en een duurzame organisatie (wat we doen).

Begin 2021 doorliepen we het EFQM assessment. Heel de organisatie werd betrokken. Er vonden focusgroepen plaats met leden van de omkadering en de doelgroep. Het is natuurlijk bijzonder mooi dat de assessoren spreken van gelukkige en bevlogen medewerkers.

Jan Boeckx: “EFQM staat voor een gezonde ambitie om te streven naar excellence. Niet om de beste te willen zijn, maar om de propositie voor stakeholders naar een hoger niveau te tillen. EFQM dwingt je om grondig na te denken over hoe je duurzame waarde creëert. Wij maken deel uit van een ecosysteem, waarin we onze verantwoordelijkheid willen en moeten nemen.”

Recognised by EFQM

Vandaag mogen we ons ‘recognised by EFQM’ noemen. Op 23 april 2021 ontvingen we ons certificaat, in aanwezigheid van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits. Herbekijk hier een fragment.