Kempense producenten draaien op volle toeren voor coronapatiënten op intensive care.

7 april 2020 - Belgische ziekenhuizen maken momenteel massaal gebruik van Ergotrics-kussens voor de beademing van coronapatiënten die op hun buik moeten liggen. De productie en logistiek draait op volle toeren om zoveel mogelijke intensieve zorgafdelingen bij te staan. Drie Kempense partners slaan daarvoor de handen in elkaar. (De foto is een archiefbeeld.)

Lokaal product.

"We geloven in de kracht van productie hier, dichtbij onze innovatie-ingenieurs en klanten," zegt Inge Bruynooghe, CEO van Ergotrics. Eind 2018 begon de samenwerking tussen de Turnhoutse start-up Ergotrics, Vinya, Antwerpse fabrikant van para-medische artikelen, en A-kwadraat. In juli 2019 mondde deze samenwerking uit in een wereldprimeur: de eerste operatie ooit op een luchtkussen.

Een snel antwoord op een medische urgentie.

Door de coronapandemie verschoven de prioriteiten: de Inflatable Prone Ventilation (IPV) kussens zijn nu vooral nodig op intensieve zorg. "Snelle prototyping is gebruikt om het innovatieproces te verkorten, maar de grootste uitdaging lag in het verhogen van de productiecapaciteit. Ziekenhuizen plaatsten onmiddellijk na de eerste testorder nieuwe bestellingen en daar was onze voorraadstrategie niet klaar voor," zegt Michaël Maes, productie-ingenieur bij Ergotrics. "En ondertussen kwamen ook de eerste vragen van ziekenhuizen uit Italië en Frankrijk."

Dankzij de flexibiliteit van alle partners konden we in volle Covid-19-crisis een antwoord bieden op de grote vraag naar meer patiëntondersteuning voor buikbeademing. Dankzij een combinatie van technische know-how, lokale productie en nabijheid kunnen we voldoen aan een onverwachte verdubbeling van de vraag.

Aristide Melissas, CEO van Vinya: "Ik ben enorm trots op deze Kempische tripartite. Dit bewijst nog een keer dat je de mosterd niet altijd zo ver moet gaan halen en dat België een prachtig land is met zeer vele capaciteiten. Het engagement van al onze medewerkers en de loyaliteit zijn typerend voor onze familiale kmo. Het verheugt ons allen ons steentje te kunnen bijdragen ter ondersteuning van patiënten en verpleegkundigen in deze hectische tijden."

Assemblage en verpakking bij A-kwadraat.

A-kwadraat is verantwoordelijk voor de eindassemblage en verpakking. Omdat we een kwaliteitscertificaat voor medische productie hebben, investeren in opleidingen en in infrastructuur zoals cleanrooms, kunnen we de nodige kwaliteitsgaranties bieden. Bovendien staan vele handen klaar om deze taak snel en efficiënt aan te pakken.

Begin 2018 werden de eerste contacten gelegd tussen A-kwadraat en Ergotrics-oprichter Paul Depauw. “Doordat we van bij het begin betrokken waren bij het proces, bleef onze rol niet beperkt tot het louter uitvoeren van bestaande werkinstructies,” vertelt Business Unit Manager Anje Vermeiren. “Die hebben we samen met de Ergotrics-specialisten van A tot Z uitgewerkt en gedocumenteerd.”

Zoals veel bedrijven hebben we door de coronacrisis tijdelijk een deel van de activiteiten moeten opschorten. “Maar voor de healthcare-sector werken we door,” zegt Vermeiren, “met bovenop de normale veiligheids- en hygiënevoorschriften ook extra aandacht voor social distancing, hand- en oppervlaktehygiëne én sensibilisering. We zijn vooral heel blij dat we met onze mensen een significante bijdrage kunnen leveren aan de bestrijding van het Covid-19-virus.”

Bekijk hier een korte reportage van Kanaal Z.